Lente en groeien


Vandaag is de lente-equinox. Ofwel de dag en nacht zijn even lang. Na vandaag gaan de dagen langer worden. De lente is begonnen. Onze fruitbomen staan volop in de bloesem en vanochtend zag ik een eenden paar op zoek naar een fijne plek voor hun nestje. En dan met de zon die volop straalt, voelt het echt als de lente.

De lente is voor mij een periode van nieuw begin. De projecten en zaden die deze winter in mij aan het rijpen lagen, komen boven de grond. Ze zien het licht van de zon. Het vraagt nu om voeding. En dat is een continue afstemmen op deze projecten. Wat hebben ze nodig om te volgroeien? Wat kan ik daarin betekenen en wat mag ik daarin loslaten in overgave aan het Leven?

En zo volgt elk groeiproces zijn eigen weg en tegelijkertijd zijn de seizoenen ook mooi zichtbaar in die processen. Het lopen van het medicijnwiel geeft dit mooi weer. Elk seizoen en elk punt op het medicijnwiel kent zo zijn eigen energie en kenmerk. Zo is het oosten in het medicijnwiel het punt waar de zon opkomt en geassocieerd met de lente. Het nieuwe begin is daar, nieuw leven dient zich aan. Het zuiden gaat dan over volwassen worden, voldragen van de oogst en staat in het teken van de zomer. Het westen gaat daarentegen om het loslaten én het oogsten. We zijn in de herfst. In de winter zijn we aanbeland in het noorden op het medicijnwiel. Kenmerkend is het naar binnen keren, nieuwe plannen laten ontstaan en voorbereiden op een nieuw begin: de lente!

Hoe meer we weer bewust worden van het cyclisch kijken naar groeiprocessen en ons eigen leven, hoe meer je gaat leven volgens het ritme van de natuur. Je gaat ontdekken dat er in jouw leven ook regelmatig momenten van herfst zijn, oftewel loslaten. Maar ook de momenten van opnieuw beginnen, nieuwe plannen maken. Deze laten volgroeien en uiteindelijk oogsten. Oftewel winter, lente en zomer. 

Hetzelfde geldt voor je eigen energie. Soms is het rust nemen en naar binnen keren: de winter. Soms super uitbundig en naar buiten gericht; de zomer!

Door weer in jezelf te ervaren dat alles cyclisch werkt en dat jouw cycli passen bij wie jij bent, wordt het eenvoudiger om je eigen natuur te volgen. Keer op keer blijven inchecken bij jezelf. Wat heb jij nu nodig? Waar in de cyclus bevind jij je nu? En durf daaraantoe te geven in het volste vertrouwen dat de volgende fase zich ook zal aandienen. 

Fijne lente gewenst!

Facebooktwitter
Facebooktwitter

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.