Omgaan met je trauma


We hebben het allemaal: trauma’s. Wonden uit het verleden, die ons belemmeren om te zijn wie we in essentie zijn. Sommige wonden zijn oppervlakkig, anderen diep en zeer pijnlijk. Soms zó pijnlijk, dat je niet in de gaten hebt dat je méér bent dan je trauma. Het is een oude jas, die je om hebt gedaan om jezelf te beschermen, maar die nu niet meer nodig is en je niet meer dient.

Hoe je aan een trauma komt, is verschillend. Het hangt van je persoonlijkheid af, de omstandigheden, je veerkracht op dat moment. Allemaal factoren die meespelen. Als je eenmaal een trauma hebt, zal alles wat je daar aan herinnert iets in je triggeren, waardoor er soortgelijke emoties opkomen en je als het ware weer alles herbeleeft. Soms leidt dat tot bevriezen: freeze, of fight of flight. Beschermingsmechanismen die je hebt ontwikkeld om met het trauma om te gaan.

Omdat wij vaak mensen begeleiden met trauma’s, is het een waardevolle aanvulling geworden om mee te werken. Sander gebruikt nu vaak het Trauma Ei. Je hebt een gezond en een ongezond deel. Het ongezonde deel is het trauma, het bovenste topje van het ei. Daaronder zitten een band van beschermingsmechanismen, coping, omgaan met de situatie, de manieren die je jezelf hebt aangeleerd. En daaronder, het overgrote deel van het ei, is het gezonde stuk.

Het is heel mooi om een opstelling te doen om eerst het traumastuk te ervaren. Vandaaruit stap je naar je beschermingsmechanismen en overtuigingen om ten slotte in het gezonde deel van jezelf te belanden. Ook voor kinderen werkt dit prachtig, bijvoorbeeld met schooltrauma’s. En natuurlijk kan je hier heel mooi het Krachtdierenspel bij gebruiken. Het is ontwapenend om te zien wat er gebeurt als je bereid bent om je trauma te voelen en er vervolgens positieve gedachten en ervaringen voor terug te plaatsen. Het vergt moed en van tevoren kan het heel spannend zijn, maar de energie die vrijkomt is onbetaalbaar en maakt ruimte om te zijn wie jij werkelijk bent.

Facebooktwitter
Facebooktwitter

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.