On-kruid?


Laatst ontvingen we een brief van de tuincommissie over onze volkstuin; er stond teveel onkruid in en dat moest verwijderd worden. ‘Onkruid?’, dacht ik. Wat maakt nou een kruid tot on-kruid? Waarom vindt de mens bepaalde planten kruidwaardig en anderen niet-kruidwaardig? Wie bepaalt wat er in een tuin of bos of landschap mag staan en waarom? Elke plant, net als elk dier en elk mens, heeft recht van bestaan. Waarom besluit de mens dat bepaalde planten niet gewenst zijn? Terwijl ze vaak heel helende en nuttige eigenschappen bezitten. Brandnetel, zuring, weegbree, paardenbloem, zevenblad… allen vaak bestempeld als onkruid wat je direct weg moet schoffelen. Ik laat het vaak staan. Gewoon omdat ik het mooi vind om een wat natuurlijkere tuin te hebben waar allerlei dieren zich kunnen huisvesten (zoals de egel, pad en kikker!) en alles naar hartenlust kan groeien en bloeien. Ik denk weleens; onze achtertuin is één groot insectenhotel. ? Maar daarnaast doen deze ‘on-kruiden’ nog veel meer nuttige dingen:

De brandnetel maakt bijvoorbeeld prachtige bloemetjes voor de bijen en de vlinders en als je het geduld voor zou hebben, kan je er soep, thee of andere lekkere dingen van maken; boordevol vitamine C en ijzer en het heeft een zuiverende werking.

Of neem nou zevenblad. Dit wordt door velen als een ware plaag gezien. Mensen kijken vaak redelijk geschrokken als je zegt dat je dat in je tuin hebt staan. Zevenblad is door de romeinen verspreid omdat het een sterke plant is die overal kan groeien. Het is een gezond en geneeskrachtig kruid, boordevol vitamine A en C, kalium, calcium en magnesium. Gebruik het voor pesto, soep of salade. Je kan het als een soort spinazie gebruiken met de smaak van peterselie. Ook een prachtige bodembedekker die de grond lekker vochtig houdt, zo heb ik ontdekt. De slakken overigens ook. ?

Dan is er nog de weegbree; waarvan gekneusde blaadjes helpen bij het genezen van wondjes en overigens ook bij het prikken van een brandnetel. Daarom vind je ze in de natuur ook vaak naast elkaar. De natuur heeft een enorme wijsheid waarvan wij in de moderne, westerse maatschappij zo weinig weten en spiegelt ons dat we het contact met onze eigen, innerlijke wijsheid en natuur vaak verloren zijn. Het is ook bijzonder dat de oorspronkelijke, eeuwenoude geneeswijzen met behulp van planten nu ‘alternatieve’ geneeswijzen worden genoemd. Best raar toch, als je er zo over nadenkt…?

De zuring… die vond ik laatst bij de biowinkel in de kaas. Het smaakte heerlijk. Zuring is bijvoorbeeld  bloedreinigend en wordt gebruikt voor huidaandoeningen en eczeem.

Het zijn zomaar een paar voorbeelden. En er zijn er natuurlijk nog veel meer! Ik weet ook niet alles. Maar wat ik wél weet, is dat we als mensen niet alles weten. Dat er zo’n enorme wijsheid schuilt in alles wat groeit en bloeit. In de planten, de bomen, de dieren. Hoe groot of klein ze ook zijn. Alles beschikt over een enorme intelligentie die meer met elkaar verbonden is dan we als mens vaak zullen begrijpen en ervaren. En daarom is het zo ontzettend belangrijk om weer terug te gaan naar je roots. Letterlijk de wortels van je bestaan, het bestaan van de mensheid en de aarde. Wie zijn wij als mens om te bepalen dat een bepaalde plant er niet mag zijn, dat hij geen bestaansrecht heeft en het predicaat on-kruid meekrijgt?

Als je verbonden bent met het geheel, dan zie je bloemen, kruiden, bomen, dieren, allemaal met een andere taak en functie. En natuurlijk hoef je ze niet allemaal in je tuin een plekje te geven. Het is meer de houding van respect voor alles wat leeft, wat van belang is en respect voor Moeder Aarde waaraan wij ons bestaan hebben te danken.

Wil jij ook terug naar jouw roots en de verbinding met het Grote geheel ervaren? Herinneren wie je bent en wat je de aarde komt brengen? Jouw talenten ontdekken en inzetten? En wil je leren om de spiegels en de boodschappen van de dieren en de natuur te begrijpen, zodat zij jouw coach, vriend en gids worden? In onze trainingen komt dit allemaal aan bod. Vanuit deze grondhouding en way of life leer je anderen te begeleiden, of het nu kinderen zijn of innerlijke kinderen. Kijk hiervoor op www.lovingnature.nl of www.krachtdierenspel.nl

 

Facebooktwitter
Facebooktwitter

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.