Oogsten en dankbaarheid: Lughnasadh


Door Linda Zwemer

Je merkt het waarschijnlijk al om je heen in de natuur; de energie van het jaar verandert. Van volle bloei en groei verschuift het naar rijpen en oogsten en worden de dagen langzaamaan weer een beetje korter.

De Kelten voelden ook deze verschuiving in de natuur en vierden op deze dag, 1 augustus, Lughnasadh. Het is het eerste oogstfeest van het jaar, waarna op 21 september het tweede oogstfeest plaats vond. Traditioneel werd het feest gevierd op de vooravond van 1 augustus, zodra de zon onder ging en een nieuwe dag in het vooruitzicht lag.

Lughnasadh gaat over de vruchtbaarheid van Moeder Aarde en de overvloed van de natuur. Tegelijkertijd kondigt het het begin van de herfst aan. Het gaat over Dankbaarheid. Dankbaarheid voor wat de natuur en Moeder Aarde je geeft. Overvloed van alles wat groeit en bloeit en voor wat er is in je leven.

In onze tuin zie ik het terug; de overvloed, het feest van de kleuren, de pracht van de natuur. De natuur geeft. Onvoorwaardelijk. Overvloed is overal. En ook op het land om ons heen; de akkers met het goudgele graan dat wordt gedorst, het maïs dat meters hoog staat.

Dankbaarheid
Op deze dag is het heel mooi om even stil te staan bij alle oogst en overvloed in je leven. Wat heb jij gezaaid in dit voorjaar en wat kan je nu oogsten aan projecten en plannen? Waar pluk jij nu letterlijk en figuurlijk de vruchten van? Het is een uitnodiging om stil te staan en worden, om naar binnen te keren en bij jezelf te voelen. Wat heb ik geoogst dit jaar?  Wees dankbaar voor alles wat Moeder Aarde je heeft gegeven en geeft. Maak contact met de aarde en met deze oorspronkelijke, oude wijsheid. Voel de verbinding met haar, zoals vele natuurvolkeren zoals de Kelten ook ervaarden. 

Oefening of ritueel

Een ‘ritueel’ betekent eigenlijk niets meer of minder dan een aantal handelingen met een speciale betekenis. Met dit ritueel geef je bewust betekenis aan hetgeen je doet.

  • Vind een plek in de natuur waar je rustig kan zitten. Voel de verbinding met de aarde en de planten en dieren om je heen.  Adem een paar keer diep in en uit. Blijf zo eens 10 minuten of langer zitten. Voel dat je één wordt met de natuur. 
  • Laat dan eens 5 dingen opborrelen die jij geoogst hebt dit jaar en waar je dankbaar voor bent. Denk er vooral niet te veel over na, laat het vanuit je gevoel naar boven komen. Voel de enorme dankbaarheid hiervoor.
  • Als je wil, kan je  jouw ervaringen ook opschrijven.
  • Zoek dan in je omgeving een aantal spulletjes uit de natuur, bijvoorbeeld steentjes, takjes, blaadjes of schelpen. En maak er een mooie mandala vanop de plek waar je nu zit.  Bedank Moeder Aarde voor alles wat ze je onvoorwaardelijk geeft.

Door het maken van een mandala bedankt je Moeder Aarde. Je bedankt ook de plek waar je nu bent en bekrachtigt op deze manier de liefde en healing die vanuit deze plek kan stromen.

TIP: je kan deze oefening zowel voor jezelf als jouw coachees gebruiken.

We wensen je veel plezier vandaag. We zijn ook heel benieuwd wat jij hebt geoogst en waar je dankbaar voor bent, dus laat het ons hieronder in de comments graag weten!

Warme groet, Sander en Linda

Facebooktwitter
Facebooktwitter

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.