The Talking Stick


Oorsprong
In onze trainingen gebruiken we vaak de Talking Stick, ook wel ‘praatstok’ genoemd. Van oudsher werd het door natuurvolkeren zoals de native Americans en Aboriginals gebruikt om bij problemen iedereen de kans te geven om zijn mening te uiten. Zittend in een kring, werd de Talking Stick steeds doorgegeven als iemand had gesproken. En op het moment dat iemand de Talking Stick vast had, werd er alleen maar geluisterd, zonder commentaar. Er kon wel een vraag worden gesteld, alleen om te begrijpen wat iemand bedoelde. Nadat iemand klaar was, volgde het woord: ‘Aho!’ En daarmee was gezegd wat gezegd wilde worden. Zo gingen ze de hele groep rond, totdat iedereen gezegd had wat hij wilde zeggen.
In deze tijd gebruiken de natives de Talking Stick nog steeds. En ook voor ons in het westen is het een heel waardevol krachtvoorwerp. Het in handen houden van de Talking Stick voelt als een heilig voorwerp, waarbij er op dat moment volledige aandacht is voor jouw verhaal.
 
Luisteren
De rest van de aanwezigen in de kring luistert aandachtig, vanuit compassie en met respect. Het nodigt je uit om naar binnen te keren en te delen wat er op je hart ligt. Het nodigt ook de anderen uit om puur te luisteren, zonder oordeel, zonder feedback. De kunst van je hart met aandacht luchten en de kunst van volledig luisteren zonder oordeel. En als je je verhaal hebt gedaan, geef je de Talking Stick door, net zo lang tot iedereen aan het woord is geweest.
 
Dat is ook wat wij in onze opleidingen naar voren brengen. Hoe kan je er zijn voor iemand, zonder oordeel en écht luisteren naar iemands verhaal? Je leert om een Hallo te geven.*
Vaak zijn we vergeten hoe je dat moet doen, écht luisteren. Vul je te snel in, neem je het verhaal van de ander over of zit je al met je gedachten ergens anders. Oprecht en met aandacht luisteren naar de ander, vanuit je hart, in het hier en nu, is de uitdaging waar je voor staat en zeker als coach is dit één van je gewenste en vereiste basisvaardigheden.
 
Stilte
Soms is het de stilte die wat ongemakkelijk voelt. Maar juist in de stilte liggen vaak de grootste antwoorden. Omdat je in contact komt met je diepste zelf, wie jij in wezen bent. Als coach is het juist heel sterk om regelmatig stil te zijn. Durf jij zelf ook stil te worden? Want hiermee geef je de ander onbewust ook toestemming om stil te durven zijn en te gaan voelen.
Stil zijn, voelen, luisteren, aanwezig zijn zonder oordeel, allemaal eigenschappen die je een goede natuurcoach maken. Helderheid bieden op het juiste moment. Je coachee de vrijheid geven om zelf te ontdekken en te ervaren, geleid door jouw veilige kaders en aanwezigheid.
De Talking Stick herinnert je aan deze eigenschappen. Net als aan de verbinding met de natuur, Great Spirit. Het hele universum verwoord in een stok. En jouw woorden die je aan het universum schenkt.
 
Vorm en kracht
Deze Talking Stick kreeg Sander ooit van een vriend en collega sjamaan. Het is van prachtig hout, met de draaiingen van kamperfoelie eromheen gewonden. Dit zijn vaak de stukken hout die hiervoor worden uitgezocht; magische stukken met een draaiing eromheen of andere bijzondere vormen, omdat zij de Talking Stick nog meer kracht bijzetten. Aan de stok hangt een kettinkje, wat Sander ooit gekregen had en een speciale betekenis heeft voor hem. Zo maak je jouw Talking Stick nóg meer eigen. Je zal merken dat hoe vaker je ermee werkt, hoe meer kracht er door de Talking Stick heen zal stromen, omdat hij gevoed is door de energie van vorige cirkels. Aho!*
 
*Bij veel ceremonies wordt het woord ‘Aho’ gebruikt. Het woord is afkomstig van de Lakota en is zowel een begroeting als een manier om een gebed af te sluiten. Door te eindigen met ‘Aho’ zeg je: “Ik heb gesproken. Dank je wel voor het luisteren.”
 
Meedoen met onze opleidingen? Kijk hier: https://www.lovingnature.nl/de-opleiding-tot-natuur-coach/
Facebooktwitter
Facebooktwitter

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.